Zwarte Piet, wie kent hem niet

 

Al tijdje zit ik een beetje mee te lezen met de “zwarte pieten” discussie die steeds weer aan de gang is, alleen heb ik zo iets; hou me er weg van en heb eigenlijk ook niet het beste antwoord. Alleen wat ik wel heel jammer en zonde vind is dat deze discussie nu al jaren aan de gang is, zonder dat er een verandering plaatst vind.

Van binnenuit vraag ik me telkens stellig af wat was er mis met de huidige vorm van Zwarte Piet? Ik heb nooit een verband kunnen leggen tussen de slavernij, racisme of andere negatieve uitlatingen, waar het nu onder zou moeten vallen. Was ik naïef? Nee, daar ben ik dan wel weer overtuigd van.

Voor mij was het “Sinterklaasfeest” van een oude man, die van de boot afkwam en elk jaar weer opnieuw kinderen, maar ook ouderen iets in de schoen legde. Gezien de leeftijd van de man, gingen de “jongere” mensen, die lenig zijn en zo door de schoorsteen naar beneden wanneer iedereen sliep. Alleen tijdens pakjes avond kwamen ze allemaal tegelijkertijd binnen, bonkend op de deur en strooiend van snoepgoed en daarna gezamenlijk pakjes uit delen.

Zelf heb ik alleen een jongere broertje, dus ik geloofde vanzelf al eerder niet meer in dat Sinterklaas niet meer bestaat. Gelukkig was het niet via de media, niet op de manier van nu, meer uit verhalen van vriendjes en zelf ging je er ook gewoon minder in geloven. Maar ondanks dat heb ik me altijd wel voor gehouden, dat het een feest is voor de  kleintjes onder ons. Dus voor deze groep hoop ik niet dat we al niet te laat zijn met het verpesten van dit kinderfeest. Dat is wel iets wat in de achtergrond centraal zou moeten blijven staan.

Alleen werkt het niet echt mee om de discussie die er gevoerd wordt, zo ver op de voorgrond te zetten, waardoor dit feest steeds minder in trek gaat komen. Persoonlijk denk ik dat we al te laat zijn, maar aangezien het net zoals Kerst, Pasen en andere feestdagen die er gevierd wel van maatschappelijk en sociale waarde hebben zou het zonde zijn dat we dit verliezen door de ophef die er steeds weer op ontstaat.

Ik heb het er wel is over met vrienden en willekeurige andere mensen, maar dan denk ik nog steeds, waar ligt het probleem? Om te zeggen dat het geassocieerd wordt met slavernij, dat gaat mij zelfs al te ver. Heb tot nu toe ook geen Zwarte Pier gezien die aan een ketting ligt, of mishandeld wordt. Zie het ook niet als dat Sinterklaas de baas is, daar hadden we een hoofdpiet voor. Waarom is Zwarte Piet zwart? gebeurd nog steeds door de schoorstenen. Moet zeggen die hebben we al minder, maar betekend niet dat ze er niet zijn.

Vorig jaar hadden we de stroopwafelpiet, clownpiet en de kaaspiet. Heb nog nooit een piet door de stroopwafels heen zien gaan, of door de kaas. Een clownpiet? Noem dat dan gewoon een clown, maar het heeft weer niets met de traditie te maken. Dus ik denk dat je eigenlijk maar een mogelijke antwoord hebt. Mensen die vinden dat Zwarte Piet rasisme is gelijk te geen. Breng er nog meer basis aan toe. Laat alleen Sinterklaas aan komen, met een hoop kinderen, ga er vanuit dat het nog steeds een kinderfeest blijft.

Maar voor de rest, Zwarte Pieten zijn niet meer welkom hier door de mensen die er ophef overmaken. Dus ik denk dat de enige mogelijkheid overblijft om zwarte piet uit het beeld te laten verdwijnen, alleen nog de benaming te gebruiken en dat ze elders verblijven. Ik denk alleen zelf dat als je het hebt over een kinderfeest voor jong en oud, wit en zwart. Dat je nu alleen wel een feest krijgt waarbij alleen een blanke man ziet zonder dat er “zwart”(gekleurde) mensen aanwezig zullen zijn. Ik denk dat dit de enige oplossing is om iedereen zijn gelijk te geven en in de toekomst zien we wel weer of Zwarte Piet terug komt of dat het feest verder de afgrond in gestopt wordt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *