Alternatieven voor Windows XP

Laatste weken heb je veel kunnen lezen dat Microsoft ophoud met het ondersteunen van Windows XP. Aan de ene kant begrijpelijk dat je vanuit een commercieel bedrijf niet eeuwen bezig kan blijven met het lappen van lekken met beveiligingsupdates voor noppes… Dat is eigenlijk hetzelfde als je je old-timer naar de garage stuurt en voor de kosten zou niet betaald hoeven te worden.

Maar aan de andere kant is het ook frustrerend als een gebruiker geen mogelijkheden meer heeft en de stekker uit het stopcontact gaat. Dus hierop betekend het sowieso dat je moet overschakelen naar een ander besturingssysteem, daarvan kan je weer kiezen voor Windows, alleen dan betekend het wel dat je zeker moet zijn of je systeem aan de eisen voldoet waar het nieuwe besturingssysteem aan voldoet. Wanneer dit zo is kan je je versie upgraden, anders zal je de keuze moeten maken tussen een nieuwe computer waarop een van de laatste versies van Windows staat of je gaat kijken voor alternatieven.

Een van de alternatieven die er zijn is Google Chrome OS, deze worden geleverd op laptop en tablet, maar als je beetje kennis hebt van Linux kan je deze ook ook installeren op je computer of laptop. Alleen zal je hier wel rekening mee moeten houden dat je voornamelijk “online” werkt. Alles wat je op je computer doet heb je verbinding nodig met internet. In iedere geval dat is het grootste verschil met het huidige Windows systeem. Zie hier het filmpje van Google, waarin ze laten zien dat je het meeste van de tijd al online zit en dan net zo goed alles online kunt doen.

Daarnaast heb je ook het besturingssysteem Ubuntu, deze is ook gebruiksvriendelijk, werkt net zoals Google en de gene die hieronder besproken wordt op Linux. Voordeel van Ubunu is dat deze een goede feeling heeft wat nog overeenkomt met een Windows systeem.

Het programma kan je ook uit proberen omdat er een probeer mogelijkheid is zonder dat je Windows kwijt ben. Puur om je ervaring op te doen met het programma. Daarnaast is het wel goed om te zien dat ze verder aan het bouwen zijn, zoals een besturing bouwen voor je smartphone, tablet en zelf voor je tv.  Dus de makers van Ubuntu zitten zeker niet stil. Voor meer informatie met betrekking tot installatie en de mogelijkheden, staat er op Techzine een uitgebreid review.

Als laatste, maar wat voor mij weer wat onbekender is. Is er ook Linux Mint, waar van als ik het goed zeg Linux Mint 16 een van de betere mogelijkheid is om Windows te vervangen. Jammer genoeg heb ik zelf nog geen tijd gehad om met verschillende besturingssystemen te kunnen testen om een duidelijk overzicht te geven wat de mogelijkheden zijn, maar als anderen een opmerking hebben op een van de besturingssystemen of toevoegingen hebben kunnen ze natuurlijk gerust onder bij geplaatst worden.

2 antwoorden
 1. Jerry
  Jerry zegt:

  Je hebt natuurlijk ook nog eens iOS.. Maar dat is helemaal knudde, wegens de feit dat je er +/- 1000€.- moet voor neertellen voor het apparaat waar het op draait.

  Oh trouwens, de snelkoppeling Alt + 5 (€) werkt hier niet :p..

  Beantwoorden
 2. Alexander zegt:

  Doe dan eens CTRL + ALT 5 haha 🙂
  Maar iOS is wel helemaal een tegen hanger van Windows, denk dat je met alternatief via Linux een goed alternatief kan bieden. Eigenlijk draait iOS en Andoid ook op Linux, alleen is dat door de jaren heen zo gemoderniseerd dat het inmiddels misschien een eigen code is geworden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *