21 biljoen dollar verborgen wereldwijd

Van sommige dingen kunnen de meeste mensen in deze maatschappij nog dromen, zorgen dat ze geld hebben om alles wat ze willen doen en zorgen dat ze uitkomen met inkomsten die ze hebben. Maar er is ook een klein groepje elite van mensen die alles hebben wat hun hartje begeren en bijna kunnen zwemmen in het geld.

Je hebt van die rijkelui mensen die zelfs de belasting weten te ontduiken, door het geld op te bergen in een aantal belasting paradijzen op de wereld, op deze manier hoeven ze de belastingen niet te betalen en hebben ze er vermogen verborgen op plekken waar we niet eens zullen gaan zoeken. Totaal gaat het dus om een bedrag van maar liefst 21 biljoen dollar (dit is ruim 17 biljoen euro). Dit is naar voren gekomen tijdens een wereldwijde studie van de organisatie Tax Justice Network .

Het bedrag van 21 biljoen is gelijk aan de totale economie van de Verenigde Staten en Japan samen. Volgens de onderzoeksleider James Henry, voormalig hoofd financiën bij consultancybureau McKinsey is dit nog een voorzichtige schatting ook. De totale som zou in werkelijkheid misschien wel 32 biljoen dollar bedragen. Voor de duidelijkheid: dat is dus 32.000 miljard. Geld waarover nauwelijks belasting wordt betaald.

Voor het onderzoek maakte Henry gebruik van cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden. Het gaat om kapitaal dat is doorgesluisd naar banken en investeringsfondsen. De waarde van vastgoed is niet eens meegerekend. “Het belastinggeld wat overheden hierdoor mislopen is immens”, zegt Jamers Henry. “Het bedrag is groot genoeg om een significant verschil te maken in de overheidsfinanciën van veel landen.” Toch ziet Henry ook goed nieuws, zo legt hij uit aan de BBC. “De wereld heeft zojuist een gigantische stapel met geld ontdekt. Geld dat gebruikt kan worden om enkele van onze meest urgente problemen aan te pakken.”

Wat bij mij de vraag rijst, deze mensen hebben hun geld al weg gesluisd, dus waarom zouden ze “Urgente Problemen” aan willen pakken? Persoonlijke problemen om zich zelf te verrijken? Of meer om een economische boost te geven om landen uit financiële strop te halen? Misschien kunnen ze dan doneren naar Griekenland of het op mijn bankrekening zetten… Lijkt mij op zich ook geen verkeerd doel, maar ik gok dat het er niet echt in gaat zitten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *