Topeconoom Rifkin: ‘Niemand ziet de crisis die komt’

De crisis in Nederland loopt al vanaf 2007 en gaat nog steeds voort, op zich zijn het geen goede nieuwe of positieve geluiden waar we wat aan hebben. Maar we al jaren geleden er voor gewaarschuwd, alles hangt samen en alles heeft met elkaar te maken. Daarom vertelt Jeremy Rifkins 12 december 2009 zijn kijk op de crisis en het aanpassen van ons systeem tegen EenVandaag.

Zoals de C8-studie al voorspelde is de klimaatconferentie in Kopenhagen op een mislukking uitgelopen, zeker na een zwak akkoord die er uit voorgekomen is. Daarom vertelde Rifkins in een interview van EenVandaag “Het belangrijker is om zelf in actie te komen. Want de transitie naar duurzaamheid moet echt snel van de grond komen”.

Rifkin laat zien dat het geen toeval is dat 60 dagen na de hoge olieprijs van 147 dollar, veroorzaakt door de aankomende energiecrisis en het instorten van ons financiële systeem. Het lijkt erop dat we te maken krijgen met de perfecte storm waarbij de financiële crisis, de energiecrisis -en klimaatverandering samenkomen. De klimaatverandering blijkt in de praktijk veel harder te gaan dan de worst-case modellen. De temperatuur op aarde wordt hoger dan de afgelopen 3 miljoen jaar, terwijl de mens maar 175.000 jaar oud is.

NASA heeft een voorspelling gedaan dat zelfs de 450 ppm norm CO2, die in Kopenhagen niet gehaald is, de temperatuur op aarde al met 6 graden zou doen stijgen. Dat zou het einde van de menselijke beschaving betekenen. De oplossing is o.a. grootschalige gedistribueerde duurzame energieopwekking. Overheden zullen snel actie moeten nemen om ervoor te zorgen dat deze duurzame energie revolutie snel op gang komt. Dit kan door beter regelgeving en financiële prikkels. Ook is hij bereid om met onze regering hierover te praten.

Volgens Rifkin hangt alles af van de vraag; hoe we met de crisis om?
Blijven we vasthouden aan fossiele brandstof dan staat het voortbestaan van de mens op het spel. Gaan we over naar een duurzame samenleving waarin iedereen zelf energie opwekt en uitwisselt dan hebben we een kans om te overleven. We staan op een beslissend punt in de geschiedenis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *