Buma/Stemra langs bij artiesten Dutch Valley

Vandaag kregen de artiesten tijdens Dutch Valley bezoek achter de schermen tijdens de optredende artiesten door Buma/Stemra. De muziekauteursrechtenorganisatie hoopt muzikanten zo te bewegen hun setlijsten af te staan.

Zij willen weten welke nummers er op het festival in Spaarnwoude worden afgespeeld, laat de organisatie donderdag weten. Buma/Stemra ontvangt over elk optreden in Nederland een percentage van de opbrengst. Dat geld is bedoeld voor de componisten, tekstschrijvers en uitgevers van de liedjes die worden gespeeld en een vergoeding voor de gebruikte nummers.

Over elk optreden in Nederland moet een percentage betaald worden aan Buma/Stemra, die dat geld weer verdeelt onder de aangesloten componisten. Om beter bij te houden welke nummers waar gespeeld worden lanceerde de organisatie het podiumproject, dat nu ook bij Dutch Valley langsgaat. Bij Dutch Valley spelen onder meer Gerard Joling, Bløf, Nick en Simon en De Jeugd van Tegenwoordig. Het festival noemt zichzelf het grootste festival voor muziek van Nederlandse bodem.

“Dit is de eerste keer dat er zo’n actie is. Omdat op Dutch Valley heel veel Nederlandse artiesten optreden, kan de muziekrechtenorganisatie ze daar op een dag allemaal tegelijkertijd te pakken te krijgen.” Vertelt een woordvoerder van Buma/Stemra.

Maar de organisatie werd al eerder op de vingers getikt omdat gelden lang werden bewaard en er dure plasmaschermen en design-bureaustoelen van werden gekocht. Ook werd de club bij omroep Powned via een verborgen camera onder handen genomen omdat er met financiën werd gerommeld. De toenmalige directeur wilde een artiest die recht had op geld wel tegemoet komen door het onderhands te regelen.

De organisatie zegt als je het geld uit gekeerd wilt hebben, wel de setlijsten moet ontvangen, “maar dat gebeurt niet altijd”. Waar de waarheid ligt, deze zal vast in het midden liggen. Maar ondanks dan nog heb ik zelf eens een kijkje genomen in wat de vergoedingen zijn voor een beetje plaatjes draaien… voor een klein radiostation of muziek luisteren op kantoor, eigenlijk moet je daar zelfs al geld voor betalen, dus kort gezegd je kan beter een radiostation hebben die alleen maar de tijd vol praat…

Bereken anders een zelf wat de kosten zijn die je moet afdragen voor een beetje muziek te luisteren op de radio. Buma/Stemra heeft een calculator online, mits deze werkt… Maar daar kan je eventueel je eventueel berekenen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *